Asa cum se intampla de cele mai multe ori, evolutia tehnicii permite dezvoltarea de produse cu caracteristici si performante net superioare. Daca pana nu de mult geamurile erau din lemn si cu doar o sticla, este cert ca nu se putea vorbi de termo-izolare; insa aparitia tamplariei din aluminiu/pvc si a geamului format din doua coli de sticla (geam termopan) a insemnat clar o evolutie.
In ultima perioada cele mai multe inovatii se fac in domeniul baghetei care separa cele doua (sau 3) coli de sticla care formeaza geamul termopan. Au aparut sisteme alternative, care folosesc baghete ce reduc considerabil transferul termic si imbunatatesc performantele geamurilor dublu sau triplu izolante.
Sistemul PANA SPACER este unul dintre acestea. Tehnologia de laminare multi-strat permite incorporarea mai multor straturi de componente in jurul miezului flexibil rezultand astfel un produs cu exceptionale caracteristici izolatoare.
Miezul flexibil din aluminiu permite preluarea dilatarii atunci cand aerul din interiorul geamului termopan devine foarte fierbinte si astfel isi mareste volumul; de exemplu, in lunile de vara daca geamul este expus direct la soare pentru o perioada indelungata.
Marginile exterioare ale baghetei sunt pre-butilate, ceea ce ii asigura o aderenta exceptionala la sticla.
Butilul care asigura imbinarea perfecta a celor doua coli de sticla si care este aplicat pe laturile exterioare ale baghetei, este fabricat de LANXESS – Belgia.
Suprafata baghetei din interiorul geamului contine 12 compusi, unul dintre acestia fiind si absorbantul (sita siliconica / silicagel) sub forma de pulbere, fabricata in Elvetia de catre ZOECHEM, unul dintre cei mai renumiti producatori mondiali.
Inaltimea baghetei este de 8 mm (!!!) – aceasta fiind zona de contact cu sticla si deci partea vizibila din exteriorul geamului termopan; o suprafata de contact asa mare ii confera o mai mare putere de lipire si de sigilare. Practic, elimina necesitatea celei de-a doua sigilari. Numeroasele teste efectuate si certificarile obtinute din partea organismelor internationale de referinta in acest domeniu au demonstrat aceasta :). Atentie ! Aceasta este inaltimea (8mm) inainte de presare !
Puteti consulta mai jos un set de grafice comparative cu valorile si performantele baghetei calde si a altor tipuri de baghete: